Υπέρταση, που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται;

Η υπέρταση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που οδηγούν σε στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Διάβασε παρακάτω πως εκδηλώνεται που οφείλεται και πως μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε με την υπέρταση

Θεραπεία

Συνεχής εκπαίδευση και προσαρμογή στις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της υπέρτασης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή

Κατ’ Οίκον Επίσκεψη

Προσφέται και η επιλογή της κατ’ οικον επίσκεψης για σοβαρές περιπτώσεις περιορισμένης κινητικότητας ή για πολύ απασχολημένους ασθενείς.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Το ιατρείο προσφέρει και ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις για να μην αναλώνεται ο ασθενής σε χρονοβόρες διαδικασίες στα νοσοκομεία, όπου συντρέχει και ο κίνδυνος του COVID-19.

Τι είναι η υπέρταση;

Η υπέρταση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που οδηγούν σε στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Ως αρτηριακή πίεση ορίζεται η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στα όργανα. Όταν η καρδιά συσπάται για να μεταφέρει το αίμα στα όργανα ασκείται η συστολική ή μεγάλη πίεση στις αρτηρίες, ενώ όταν η καρδιά δέχεται το νέο αίμα ασκείται η διαστολική ή μικρή πίεση. Η υπέρταση εκδηλώνεται, όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε ποιες αιτίες οφείλεται η υπέρταση;

Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου:

  • Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι)
  • Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και καλίου μέσω των τροφών
  • Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών

 

Άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση υπέρτασης είναι:

  • Η μειωμένη σωματική άσκηση
  • Το στρες
  • Ο υπερθυρεοειδισμός
  • Η νεφρική νόσος
  • Η παχυσαρκία
  • Η κληρονομικότητα

Πώς εκδηλώνεται η υπέρταση;

Συνήθως η υπέρταση δεν συνοδεύεται από κάποιο σύμπτωμα. Οι όποιες ενοχλήσεις οφείλονται στις επιπλοκές λόγω της πίεσης. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την υπέρταση είναι η δύσπνοια, η έντονη εφίδρωση, η ζάλη, ή έντονη κόπωση, ο πονοκέφαλος, η θολή όραση, η ρινορραγία, οι εμβοές. Άτομα που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα δεν πρέπει να πανικοβληθούν αλλά να κλείσουν ένα προληπτικό ραντεβού για εξέταση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά, λαμβάνουμε το πλήρες ιστορικό του ασθενή και προχωρούμε σε κλινική εξέταση. Γίνεται εξέταση της πίεσης του ασθενούς σε καθιστή θέση. Συνήθως, απαιτούνται περισσότερες από δύο επισκέψεις στο ιατρείο για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Όταν η πίεση παραμένει αυξημένη στις μετρήσεις που γίνονται στο ιατρείο με τη συστολική από 140 mmHg και πάνω ή τη διαστολική από 90 mmHg και πάνω ή και τα δύο γίνεται η διάγνωση της υπέρτασης.

Εν συνεχεία ζητάμε να γίνουν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις για να έχουμε την πλήρη κλινική εικόνα του ασθενούς. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που κάνει ο ασθενής περιλαμβάνουν:

  • Μέτρηση των ηλεκτρολυτών ορού, 
  • της γλυκόζης νηστείας και των λιπιδίων, 
  • εξέταση της νεφρικής λειτουργίας

 

Αφού δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, θα ζητήσουμε επαναληπτικό κύκλο εξετάσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την περίπτωση. Πιο αναλυτικός έλεγχος γίνεται σε ασθενείς που εμφανίζουν αντίσταση στη θεραπεία ή όταν η κλινική εξέταση δείχνει δευτεροπαθή υπέρταση.

Ποιες οι μέθοδοι θεραπείας της υπέρτασης;

Η υπέρταση δεν μπορεί να θεραπευτεί. Στόχος μας είναι να ελαττωθεί η πίεση του ασθενή και να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα, κυρίως μέσω της λήψης αντιϋπερτασικών φαρμάκων. Ανάλογα με τον ασθενή, το ιστορικό του, αλλά και παράγοντες κινδύνου που συνυπάρχουν (όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η παχυσαρκία κ.τ.λ.) επιλέγουμε τη θεραπεία και αναμένουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας και την εξειδίκευσή μας, η επιλογή των αντιϋπερτασικών γίνεται με βάση την ηλικία, συνυπάρχοντα νοσήματα, τη βαρύτητα της υπέρτασης κ.α. Οι βασικότερες κατηγορίες φαρμάκων είναι:

  • Β-αναστολείς
  • Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης
  • Διουρητικά φάρμακα
  • Ανταγωνιστές ασβεστίου
  • Ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης κ.α.

Πώς μπορεί να μειωθεί η υπέρταση χωρίς φαρμακευτική αγωγή;

Σε ασθενείς με ελαφριά υπέρταση η θεραπεία αρχικά δεν περιλαμβάνει φάρμακα αλλά υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Υπέρβαρα άτομα καλούνται να ελαττώσουν το σωματικό τους βάρους, αφού ακόμη και μία μικρή απώλεια δρα ευεργετικά στη μείωση της πίεσης αλλά και στην επαναφορά των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερίνης, του σακχάρου και άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγούν σε καρδιαγγειακά επεισόδια.

Μια διατροφή με περιορισμό στο αλάτι, βοηθά ιδιαίτερα στη μείωση της πίεσης ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των υπερτασικών φαρμάκων. Είναι καλό να περιορίζεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Σημαντική είναι και η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που προσφέρουν κάλιο και ασβέστιο στον οργανισμό.

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής με σωματική άσκηση, βοηθά επίσης στη μείωση της πίεσης. Το κάπνισμα είναι μία από τις πρώτες συνήθειες που πρέπει να διακόψουν οι υπερτασικοί ασθενείς. Μπορεί να επηρεάζει ελάχιστα την πίεση, είναι όμως ένας από τους πιο σοβαρούς παράγοντες που οδηγούν σε εγκεφαλικό, έμφραγμα ή καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Έχεις Κάποια Ερώτηση;

Ρώτησε τον Γιατρό

Αν έχεις κάποια απορία για νεφρολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, μη διστάζεις. Θα χαρώ να σε βοηθήσω.

Ώρες Επικοινωνίας